Analoga tankar i en digital värld

Roger and out good buddy, I still call it that today. Roger and out good buddy, I feel you in the air today. Neil Young säger det vackert, känslan av att gå längs den gatan där man gick för länge sedan med någon, en vän. Årtionden går. 

Jag står jämte dig och hjälper dig justera in din stjärnkikare, vi ska titta på månen. Men det är lite för ljust och knotten kommer, de gör alltid det så här några veckor innan midsommar. De stannar ett tag och gör det omöjligt att vistas utomhus när solen gått ned bakom träden. Vi ger upp, går in. Det är så det är, ett liv. Man gör de små sakerna utan betydelse. Och jag undrar över ditt liv, hur det ska bli och jag undrar över dina syskon och hur deras liv ska bli och hur mycket av det som jag får uppleva. Knotten biter, jag kliar. ”Ingen mening med att leva i framtiden” tänker jag, och ”Du missar för mycket av nutiden”. Men ändå, tankarna finns där och en dag ska jag säga Roger and out good buddy. Tills dess berättar jag min berättelse, försöker komma till kärnan. Det blir min berättelse, ingen annans.

Att Trump är komplett skvatt galen kan väl inte ha gått någon förbi, inte ens amerikanerna själva. Han är en marionett, en perfekt sådan, vem som styr honom är ett mysterium. Men det skulle inte förvåna mig om det pågick något bakom kulisserna medan han drar på sig uppmärksamheten från allt och alla. Det intressanta är egentligen inte att han är skvatt galen utan de djupare samhällsstrukturerna som gjort att han kommit till makten. Vi ser de här strukturerna här hemma med. Sossarnas ideologiska vilsenhet, miljöpartiets famlande fantasier, vänsterns nonsens och alliansens låtsaspolitik. 2000-talet har inneburit ett antal oåterkalleliga reformer och det har i sin tur skapat ett vilset klimat. Inget av de tidigare etablerade partierna verkar ha förmågan att nutidsanpassa sin politik och ta avstamp i hur världen ser ut just idag. Det är så man måste bygga ett samhälle, utgå från det vi har nu och bygga framåt på bästa möjliga sätt. Att se till hur det var förr leder en sällan framåt vare sig om det handlar om politik eller något annat. 

Nog om det, svårt att påverka.

Kommunen varnar för brist på vatten, strax efter att man lagt ut den första blänkaren kommer en indikation på att man vill dubblera priset på vatten. Kan såklart vara en slump, eller inte. Man vet helt enkelt inte. Samma kommun lägger ner ett antal skolor i låg och medelinkomsttagarområde på landsbygden med motivationen att det inte ska finnas små skolor, men bara ett år senare bygger man en helt ny skola för 75 elever i ett medel och höginkomsttagar-område. Kostanden hamnar på minst 35 mille. Hur ska man kunna lita på en kommun som agerar så? Jag tror att en av de samhällsstrukturer som skapar Trump och sd röster är just den typen av mutdoftande beslut.

Men, som sagt, nog om det.

Vatten är den resurs som det råder störst brist på och en av de största anledningarna till konflikter, det har jag hävdat i många år. Folk tror att det är olja, mineraler och andra tillgångar, men vatten är den stora grejen. Jag tänker på mitt eget vattenanvändande, ganska litet i sammanhanget, de dagar jag duschar ligger det på 50 kanske 60 liter i snitt och då är det inte så att jag snålar direkt. Jag duschar inte alla dagar så de dagar jag inte duschar blir det mindre. Logisk matematik säger att någon måste använda väldigt mycket vatten, medelförbrukningen ligger på 120 liter per person och dygn. 

Jag har skaffat en analog Rollei och en Lomo, köpte dem på auktion för några hundringar stycket. Vet inte riktigt vad jag tänker mig, men jag är nyfiken på det analoga. Bildmässigt tror jag att det är skit samma, eller rättare det digitala överträffar det analoga sedan många år tillbaka. Men jag tänker på tempot, dra ner det, jobba långsammare och mer målmedvetet. Det digitala inbjuder till att jobba snabbt, hetsigt, det analoga till ett annat förhållningssätt. En polare skriver om det på sin blogg, tempo, mer fokuserat och långsammare, jag tror att det är mitt sätt. Han plåtar med polaroid och någon liten analog kamera, försöker att jobba sig in i fokus. 

Världen har blivit lite underlig, en kille man aldrig träffat har blivit en polare, egentligen bara genom att jag läst hans blogg och att vi skrivit lite fram och tillbaka. Underligt men angenämt. Om världen överlever Trump, klimatet, konflikterna om vatten och olja och dagens ungdomars vilsenhet och själviskhet så kommer mänskligheten att ha en fantastisk framtid.

Kolla in Tomas Jonsson blogg, en av många bra bloggar!

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: