Decembermorgon och en plats där jag kan andas

m2404999-redigera

Decembersolen står lågt och gör ett utsiktslöst försök att klättra över trädtopparna. Allt verkar ta slut någonstans i gränslandet mellan vintersovande grenar och bar himmel. Vårt hus står i skugga hela dagarna vid den här tiden på året, den omgivande trädmuren är skoningslös mot solens bleka strålar och värmepumpen jobbar för högtryck. Vi tänder i kaminen, hör hur det knäpper och spänner av värmeväxlingen i vårt snart 100 år gamla hus. ”Det är husets röst och själ” brukar jag tänka. Och ”Alla saker har en själ, ett jag”.  I skogen runt omkring omkring oss är stillheten total som att 3 kanske 4 minusgrader är nära den absoluta nollpunkten. Jag går på promenad, får snabbt upp pulsen och känner värmen följa mitt blodomlopp genom kroppen. Och jag känner mig som kött och blod. Härute kan jag tänka, vara. Där kylan lite prövande lagt en florstunn hinna av is över sjön, där solen kastar matta strålar som inte lyckas med mer än att värma sinnet. 

Bilden är från södra sidan av samhället, Nissan ovanför kraftverket. Jag har för mig att vi kallade bostadsområdet där för Egypten när jag var ung. Jag har ingen aning om varför vi kallade det så. Det var ett ganska nedgånget område, gamla arbetarbostäder som i brist på  kärlek och underhåll tvingats till långsamt förfall. Någon gång i bostadsbubblans tid gjordes ett första försök att rusta upp dem. Det var lätt att låna pengar och framtiden tillhörde bostadsmarknaden, det fanns ingen gräns för hur bra det kunde bli. Bygget avstannade, det ryktas om att 1 av de 2 kompanjonerna misskötte sig, gav fan i allt och lämnade den andra i sticket, lät honom dra hela lasset och ta alla smällar. Solidaritet är ett ord som är lätt att slänga sig med, svårt att hålla sig till. Det skulle ta några år men till sist tog en större entrepenörsfirma upp projektet igen och idag är det ett fint område. Skylten Egypten, för visst har jag för mig att det fanns en sådan, är borta nuförtiden. 

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: