Den modiga lilla flickan

Morgonen gryr, hustrun vaknar tidigt ”Det kanske aldrig blivit mörkt” tänker jag när ljuset letar sig in i rummet och klättrar uppför hennes kropp. Hon är vacker och stilla. Som en värld i världen, en oas och utanför fönstret en serenad av sommarens morgontoner. Efter en stund försvinner ljuden i kärlekens viskande rusiga rörelser och jag förundras över tystnaden. 

Jag fattar inte de män som säger att deras fruar inte har någon lust, istället för att beklaga sig kanske de skulle hitta svar på frågan varför. 

Våren liksom bara försvann, blev sommar. Katten vandrar över altanen, vräker sig ner under bordet, i skuggan. Jag lockar på honom, kliar honom bakom örat när han tittar upp. Vi spinner i skuggan, han med sina slutna ögon, jag med mina drömmar om sommar och morgonljuset.

”Det är kärleken som gör människan god” tänker jag när vi cyklar vår by i sommarkvällen. Cyklarna rullar tyst, varm asfalt, engångsgrill i ryggsäcken och det är så här livet ska vara, mer behövs inte. Vid höljen har några från asylboendet samlats, barnen söker sig snabbt till oss, nyfikna på våra hundar. Den äldsta flickan ser ut att vara någonstans runt 9, kanske 10 år, långsamt vinner hennes mod och nyfikenhet över rädslan för hundarna. Ayda, heter hon och jag tänker på henne som Ayda, den modiga lilla flickan från Syrien och jag känner ett hugg inom mig när jag föreställer mig den vägen hon och hennes småsyskon kommit för att nå säkerheten här. Hon är storasyster, förklarar allvarligt för de andra hur de ska göra och inte göra och de lyssnar på henne, ser upp till henne och litar på henne. Till sist vågar sig alla barnen fram till hundarna, och alla barnen tjuter i skräckblandad förtjusning  och springer när hundarna vänder sig mot dem. Barn nyfikna på livet och svältfödda på nya spännande saker och nytt sällskap.     

Flickan Ayda springer efter oss när vi cyklar hemåt, stolt över att hon vågar hålla en av våra hundar i kopplet. Efter ett tag frågar hon om hon får åka på hustruns cykel. Vi skjutsar henne till det tillfälliga boendet, det närmsta ett hem som en modig liten flicka från Syrien har just nu. En flicka långt modigare än många andra.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: