Katter och sopor

Gammelkatten och jag sitter i trädgården, slappar, halvsover. Hustrun pysslar med en av sina hundar, katten och jag kastar ett getöga dit lite då och då och fortsätter att slappa. Ungarna far runt knuten, ut i skogen. Huset har blivit ett tillhåll för kvarterets ungar idag. Hustrun muttrar något om ”Vilket liv” men jag gillar ljudet av barnröster och skratt. Det ger energi. 

Katten spinner högt, hans mage vibrerar mot min. För tillfället har han kört bort en yngre antagonist, en randig skygg hankatt som söker sig till våra trakter i jakt på en parning eller två. Att hans bortavaro beror mer på p-piller än gammelkattens förmåga att försvara reviret bekommer inte honom. Han blundar och fortsätter spinna, nöjd över sitt arbete. Para sig och köra antagonister på porten, ligga och sova på husses mage. Kattlivet kan vara rätt ok ibland.

Vila, barntjut, fjärilar, sol och ljummen sommarvind, en eftermiddag när den är som bäst. 

Miljön verkar skita sig totalt, samtidigt som ett isberg stort som Sverige och Finland tillsammans är på väg att kollapsa så hävdar Trump att problemet inte finns. Allt handlar om business. Miljöns vara eller inte vara handlar om hur mycket någon kan tjäna på det i slutänden. Och så länge de stora pengarna finns i verksamheter som förstör miljön så lär det fortsätta i den riktningen, inga skatter i världen kan ändra på det och då blir skatterna bara ytterligare ett sätt för staten att håva in pengar. Inga stålar att hämta, ingen miljöförstöring. Enkelt. Och på tal om stålar så går allt att sälja med mördande reklam som Ulf Peder Olrog sjöng. Lägg till en blänkare om att det är miljö eller eko så pröjsar folk extra utan att ifrågasätta. 1 kg reklam dimper ner i brevlådan varje vecka, skiten ska produceras, fraktas hit, delas ut, slängas. Till absolut ingen nytta. När ska vi börja snacka miljö med reklamföretagen? 

Och soporna i kommunen har blivit storbusiness. Man tar betalt av hushållen för sophämtning, bränner soporna och säljer värmen till fastighetsägare i närheten. En vattentät affärsidé kan man säga, få betalt både för att ta emot bränslet och för energin som det ger. Nästa steg i processen är att få den som redan betalar att dessutom utföra gratis arbete, sortera så att rätt sopor hamnar på rätt ställe. Processen blir effektivare och biogas kan framställas och säljas. Det kallas för miljöarbete och då är det ingen som ifrågasätter. 

Ja, det är sådant katten och jag funderar över en eftermiddag när det är som bäst. Inte katten kanske, han funderar nog mer på parningar och antagonister och hur han ska hålla dem på avstånd. 

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: