Nordvästanvinden i Helsingborg

Det är några få plusgrader i luften men västanvinden har precis vänt och för med sig kylan från norr. Det känns i alla fall så. Vi har svept kläderna tätt omkring oss för att skydda mot vinden som tilltagit i styrka, 10 sekundmeter biter hårt i kinderna. Hustrun vill se lite av julskyltningen, jag följer mest med. ”Kanske finns det en chans att glida inom något cafe längs vägen” tänker jag. ”Det ligger ett väldigt fint fik därnere, det är ju på vägen hem” säger jag och pekar nerför backen, mot hamnen. Hustruns hår slänger runt hennes huvud i vinden men hon lyckas ändå titta under lugg samtidigt som hon suckar. Jag tänker på värmen i mitt och Micke P:s favoritfik i Helsingborg. Det är ett av få riktiga fik där du kan beställa in kaffe och en enkel god macka. I Slottsparken släpper vi hundarna ”Man skulle varit hund” säger jag för mig själv och tittar på hundarna när de springer över gräsmattan i sin vackra sorglöshet. 

Jag får min vilja fram och vi går inom fiket. Flickan i kassan upplyser oss om att vi får ta in hundarna och hustrun ger mig rätt ”Det är ett bra fik” säger hon när vi glider ner vid bordet med kaffe och varm choklad. Ägaren serverar hundarna vatten och en filt, vi pratar om dem, kaffe, världen och om livet. Och om att det finns så många arga människor idag. Vi frågar henne om hon inte fått klagomål för att hon tillåter hundar på fiket ”Någon enstaka gång” blir svaret. ”Men det är fler som uppskattar det och jag gillar hundar så varför skulle jag inte tillåta det när jag får det?”. Lusen, vår flat, njuter av uppmärksamheten när cafeägaren klappar henne. Det brukar vara cockern som får den annars och Lusen får kämpa för att inte hamna i skymundan.  ”Sverige är ett förbudsland där folk har ont av allt” fortsätter cafeägaren. Efter en stund lämnar hon oss och våra hundar för några andra gäster som väntar på kaffe och vi lämnar fiket, värmda av fikan, bemötandet, samtalet och atmosfären. ”De intressantaste människorna träffar man oftast av en slump” tänker jag medan vi kämpar mot nordvästanvinden. 

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: