På fotbollsplanen

l1260709-redigera

Lillgrabben lirar fotboll. Tränarna har fullt upp med att berätta för grabbarna att det är inkast, avspark, målvaktens boll och åt vilket håll de ska springa för att göra mål. När en straff går stolpe ut springer deras målvakt ut över planen för att fira, motståndarlaget tar självklart returen och slår in den i öppet mål. ”Man borde filmat detta” utbrister någon. ”Ja, vad ska man göra annat är skratta” tänker jag och ler. Att man man spelar mot samma mål båda halvlekarna för att inte förvirringen ska bli total säger det mesta. På planen jämte är det ett av de bättre lagen som spelar, samma ålder på grabbarna, men ett helt annat sätt och jag lyssnar lite över axeln på tränaren. Han och någon som verkar vara hans fru, möjligen sambo, hetsar på en grabb att han ska kämpa mer, lägga av och lata sig och göra bättre ifrån sig. Jag antar att det är deras son och jag identifierar snabbt honom bland lagkamraterna. En liten kille med glasögon som har lite svårt att hänga med de andra, antingen har han spelat kortare tid eller så är han helt enkelt inte lika duktig. ”Byt för fan ut honom så att vi får prata allvar med honom” säger kvinnan till tränaren. Jag ser att grabben hör, försöker sitt bästa men lyckas inte med det han tänkt sig, kvinnan suckar och stönar ljudligt. Och mannen utbrister ”Det är ingen lek”. Jag ser på grabben igen, han himlar med ögonen och jag ser att han så mycket önskar att han vore någon annanstans. 

”Ni kommer aldrig att lyckas med det ni tänkt er ni heller” tänker jag ”Ni har inte förstått”. Och jag tycker innerligt synd om grabben, fan han är bara 6 eller 7 år gammal. Och jag känner mig stolt över våra grabbars tränare.

På träningen veckan efter är lillgrabben genomsvettig. Han ler ända upp till öronen, gör visst nåt mål och nåt självmål med. "Jag ska bli proffs" säger han. "Zlatan är proffs och han tjänar mycket pengar, han har köpt ett hus till sin mamma". "Du är ett proffs redan" tänker jag. Ett proffs på livet och ett proffs på att göra mig lycklig och du har kommit så mycket längre än vad många vuxna någonsin kommer.   

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: