Skyll på stjärnorna

m2404170-redigera

Den gamla katten börjar sova tätt intill mig i sängen igen. Samma varje år när det börjar bli kallare om nätterna, som ett tecken på annalkande vinter. Han håller sig inne, har haft årets sista batalj med strykarkatterna som drar runt vår knut. Säkert har de tagit samma beslut och håller sig inne om nätterna de med, det är fördelen med att vara katt, man kan välja. Han borde vara mot de 80 eller nåt sånt nu, fräsch för sin ålder. ”Man kan inte räkna så med åren" säger min älskade hustru förståndigt "Men det kommer att kännas tomt utan honom”. Jag nickar i mörkret, tänker att ”Ja, gammal är han”, känner hur han spinner och rullar ihop sig till en boll. 

Ungarna och jag går ner på fiket, tar en macka och en syltkaka. Tvn rullar som vanligt i bakgrunden, onödigt hög volym, nån krigsfilm, kanske en serie. Tjejen som serverar oss frågar om hon ska byta kanal och kikar på Lucas. ”Han såg i och för sig varulvar på tv häromdagen utan att bli påverkad, han är en trygg kille” svarar jag och rycker på axlarna. Hon ser på mig och ler ”Det är så olika, en del blir påverkade, en del inte” säger hon och räcker över fjärrkontrollerna. ”Ja det vore bra om vi kan byta” säger jag och tar emot dem. ”Men mest för min skull, jag har fått nog av elände för ett tag” fortsätter jag och letar upp en barnfilm. Vi har en kort diskussion, servitrisen och jag, egentligen ganska intressant, men efter en stund vänder jag uppmärksamheten mot tvn och den  tecknade filmen, förlorar mig i den, där på fiket blir den min saga längs vägen.

När vi går hem har det blivit mörkt och vintern i antågande. Jag tänker på katten, ungarna ser uppåt och fastnar i stjärnhimmeln på det där speciella sättet när man känner sig så liten under det svarta taket och dess blänk.

Några dagar senare sitter jag på fiket igen med polarna M & M. Vi löser världsproblemen och de små problemen, allt på samma gång. Det finns så jäkla många tyckare överallt idag, krönikörer och debattörer som styr den politiska debatten. Men deras uppgift är att sälja lösnummer och generera klickningar eller besök på sidan. Ingen ifrågasätter deras kunskap eller hur välgrundade åsikterna är, få läser väl egentligen utan bara delar i sociala medier och många av de som läser gör åsikten till sin egen utan att reflektera över om argumentationen verkligen håller. Det skapar ett underligt diskussionsklimat, ska man ha en åsikt om något borde man kanske kunna argumentera både för och emot åsikten, känna att den är välgrundad. 

Dylans tystnad efter Nobelpriset var väl en grej som förbryllade och gav luft åt tyckarna, de som försökte tillskriva honom en åsikt, ett skäl, eller bara ville spy galla över något de sedan länge ogillat. Det mest intressanta i den här debatten skrev Lundell när han skrev om tyckarna, fan, han kan än gubben. 

Bästa plattan med Lundell är för övrigt liveplattan ”Maria kom tillbaka”, en helt fantastisk trovärdighet lyfter musiken till en nivå som få artister kan nå. 

Sociala monstret på svt, intressant program om åsikter, hur väl förankrade de är hos åsiktsmaskinerna och tyckarna, hur åsikterna bildas och förs ut och hur vi sväljer dem. 

Eller som en polare sa en gång ”Ska du ha en åsikt om något, se först till att upplys dig själv. Ska du tycka om till exempel Palestinakonflikten, åk ner dit, lev i Palestina några månader, prata med de som bor där. När du är klar med det, åk över gränsen till Israel, bo där några månader, prata med dem som bor där. Efter det kan du ha en åsikt som räknas”.

Nog tyckt om det. 

Stjärnorna, fantastiskt vackra, jag ställer mig på altanen och ser på dem en lång stund. Känner mig liten, undrar över vad som finns därute, i taket av vår värld. 

Och nu är det nära till utställningen på Galleri Korn nere på Söder. Missa inte den, det blir en fin utställning!

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: