Världspolitik

Vår skola och sjukvård är i nedförsbacke, polismyndigheten har interna motsättningar och usel statistik för uppklarade brott. Försvaret är nedmonterat och näst intill obefintligt. Integrationspolitiken haltar och rättsväsendet kan man väl tycka en hel del om om man nu skulle vilja det. Vi har en hel del egna problem att diskutera men ändå handlar det mesta om den amerikanska politiken. Och visst är den viktig för oss och kanske framförallt för världspolitiken men vi kan inte påverka den. Och för att förstå den måste vi förstå vilka samhällsstrukturer som leder till att en man som Trump kommer till makten, eller för den delen, hur ett parti som sd kan bli ett av de största partierna i Sverige. Först när vi förstår det kan vi börja förändra och påverka och kanske är det först då vi kan börja diskutera de saker som behöver lösas. 

Om Trump kan jag i alla fall konstatera att jag inte kan minnas någon nytillträdd amerikansk president som fått så mycket öppen och hård kritik från så många ledare runt omkring i världen. 

Nyheter, sociala medier har gjort något med dem, förändrat dem både på det stora och lilla planet. Istället för nyhetsberättande handlar det om att skapa klickmonster, stålarna ska in och i 2000-talet är det trafik på sidan som ger cash. 

I byn håller man på att schakta av en industritomt, antagligen ska ägaren sälja den. Något ska med tiden byggas där och jag känner hopp och framtidstro. Det verkar som att nyfikenheten häromkring inte vet några gränser, någon ringer byggnadskontoret och frågar. Nyfiken, eller snarare förveten som man sa i Slättåkra där jag växte upp. Byggnadskontoret måste följa upp och åker för att se vad som står på. 

Jag brukar säga att det inte  är pengar som saknas, utan allt handlar om hur de används. 

Micke B skriver om kameror på sin blogg, kommentarsfältet vaknar. Alla har en åsikt om kameror, en bit plåt eller aluminium. Men det intressanta med kameror är vad de kan fånga så varför diskuterar vi tekniken istället för känslan av det tekniken fångar? Känslan, är den så mycket svårare att berätta om? Meningen och impacten, hur bilden träffar dig, det är den diskussionen som är intressant, inte megapixlar. 

Kanske handlar det om rädsla för att våra bilder inte håller måttet, inte ger några känslor, har någon mening eller impact. Allt det fotografi handlar om. 

Bilden, Bangkok, sen söndagskväll. Mannen och kvinnan sitter i den varma och trånga lokala bussen, kanske på väg hem efter en lång arbetsdag. Bussen är fast i en av Bangkoks eviga bilköer, jag sitter jämte i en taxi, på väg hem från semestern. Samhällsstrukturen, när vi förstår den kan vi börja förändra.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: